Personel Yönetimi ve İşe Alım

Personel Yönetimi ve İşe Alım

• Personel Talep ve İşe Alım Süreci
Şirket içerisindeki birimlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak personellerin talebi, başvuran ve görüşmeye çağırılan adayların takibi, mülakat değerlendirmeleri ve işe alım süreçlerini kapsayan bir süreçtir. Bu süreç sayesinde şirket içerisinde insan kaynakları biriminin gerçekleştirdiği en önemli uygulamalardan olan personelin talebi ve işe alım süreci, dijital bir ortamda yürütülüp ve gerektiğinde her türlü kıstasa göre raporlanabilir.

• Oryantasyon Süreci
İşe alımı yapılan personellerin oryantasyon aşamalarında şirket departmanlarından oryantasyon çalışması talep etmek, bu çalışmaları izlemek ve takip etmek amacıyla geliştirilmiş bir süreçtir. Bu süreç sayesinde oryantasyon çalışmalarının izlenebilirliği sağlanacak ve gerektiğinde ayrıntılı raporlamalar yapılabilecektir.

• Deneme Süresi Süreci
İşe alımı gerçekleşen personellerin şirket içerisindeki pozisyonlarında deneme sürecinin takibinin yapıldığı bir süreçtir.
Bu süreç sayesinde işe alımı gerçekleştirilen personelin deneme süresi için belirlenen periyoda göre (2 Ay, 3 Ay, 6 Ay vb.) otomatik olarak deneme süresi başlatılır ve deneme süresi bitiminde personeller için yöneticilerine değerlendirme formları gönderilir. Bu formların ve değerlendirme sürecinde olan personellerin takibi yapılabilir ve ayrıntılı bir şekilde raporlanabilir.

• İşe Geç Gelme Bildirimi Süreci
İşe herhangi bir sebepten dolayı geç gelen çalışanın, durumu yöneticisine ve ilgililere bildirmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç sayesinde çalışanların işe vaktinde gelip gelmediğinin takibi ve raporlaması yapılabilir. Ayrıca eğer mesai başlangıçlarında gerçekleştirilen bir aksiyon var ise ve ayrı bir sistem kullanılıyor ise (Kart okutma vb.) bu sistemden alınan veriler ve eBA tarafında açılan geç gelme bildirimi kayıtları karşılaştırılabilir.

• İşe Gelmeme Bildirimi Süreci
İşe herhangi bir sebepten dolayı gelmeyen çalışanın, durumu yöneticisine ve ilgililere bildirmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç sayesinde çalışanların işe gelmediği günlerin takibi ve raporlaması yapılabilir. Ayrıca eğer mesai başlangıçlarında gerçekleştirilen bir aksiyon var ise ve ayrı bir sistem kullanılıyor ise (Kart okutma vb.) bu sistemden alınan veriler ve eBA tarafında açılan işe gelmeme bildirimi kayıtları karşılaştırılabilir.

• İşten Çıkarma Süreci
Herhangi bir sebepten işine son verilen personellerin takibinin ve işten çıkış işlemlerinin gerçekleştirildiği bir süreçtir. Bu süreç sayesinde işine son verilen personeller dijital ortamda takip edilebilir, işten çıkarma gerekçeleri, tarihleri gibi birçok veri de ayrıntılı olarak raporlanabilir.

• Personel Kart Basmama Bildirim Süreci
Mesai başlangıcında kartlı sistem kullanan şirketler için geliştirilmiş bir süreçtir. Bu süreç sayesinde işe gelmiş fakat herhangi bir sebepten dolayı kartını basmamış çalışanların takibi ve raporlaması yapılabilir. Ayrıca kart okuma sisteminden alınan veriler ve eBA tarafında açılan işe gelmeme bildirimi kayıtları karşılaştırılabilir.

• Personel İşe Giriş Eğitim Süreci
Çalışanın işe başlangıç sürecinde kendisine verilen eğitimlerin kontrol ve takibinin yapılabileceği bir süreçtir. Bu süreç sayesinde işe başlayan çalışanın işe girişte almış olduğu eğitimler dijital ortamda saklanabilir ve gerektiğinde raporlanabilir.